Objem bankovních úvěrů stoupl v srpnu o 5,2 pct na 2,56 bil.Kč

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl ke konci srpna meziročně o 5,2 procenta na 2,56 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Růst objemu úvěrů podnikům zpomalil na jedno procento, úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,9 procenta.

Úvěry na bydlení v srpnu zaznamenaly stejnou dynamiku jako v červenci, meziročně vzrostly o 5,8 procenta a byly opět hlavním faktorem vzestupu úvěrů domácnostem. Jejich objem stoupl proti červenci o čtyři miliardy na 880 miliard Kč.

\"Nové úvěry mohli klienti získat v srpnu za stejnou sazbu jako v červenci 2014, tedy za 3,17 procenta. Nové úvěry domácnostem přitom v srpnu zpomalily růst na 6,9 procenta a dosáhly objemu 27 miliard Kč,\" uvedla hlavní ekonomka asociace Eva Zamrazilová.

Výrazně zpomalily nové úvěry domácnostem na bydlení s meziročním vzestupem o 12 procent a v celkovém objemu 18,7 miliardy Kč. Spotřebitelské úvěry zaznamenaly pouze velmi mírný meziroční růst o 1,5 procenta.

Úvěry podnikové sféře zpomalily růst na procento a jejich objem se proti červenci prakticky nezměnil. Pokračovalo rozevírání nůžek mezi dynamikou úvěrů v korunách (pokles o 1,4 procenta meziročně) a cizích měnách (meziroční růst o 10,9 procenta).

Nové úvěry podnikům proti tomu zaznamenaly meziroční vzestup o 5,1 procenta. \" V podnikové sféře zpomaluje dynamika celkového objemu úvěrů, zatímco růst úvěrů nových akceleruje. Nové dlouhodobé úvěry podnikům nad pět let v objemu nad 30 milionů Kč jsou poskytovány za sazby kolem 1,5 procenta, což je natolik příznivá sazba, že musí přirozeně vést ke snaze splatit úvěr starší s vyšší sazbou a získat úvěr nový se sazbou takto extrémně nízkou,\" upozornila Zamrazilová. Tím se podle ní vysvětluje paradox mezi signály oživení hospodářství a slabším růstem celkového objemu úvěrů

Vývoj úvěrů v podnikové sféře se lišil podle odvětví. Ve zpracovatelském průmyslu klesl objem úvěrů o 2,8 procenta, zatímco v odvětví elektřiny, plynu a vody objem úvěrů stoupl o 5,5 procenta. V obchodních odvětvích úvěry stouply o 2,3 procenta. O něco rychlejší vzestup (2,8 procenta) zaznamenal objem úvěrů v činnostech spojených s realitami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK