GoodData získala investici 561 milionů Kč od Intel Capital

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Původně česká IT společnost GoodData zabývající se analýzou dat získala investici 561 milionů korun od skupiny vedené fondem Intel Capital. Dohromady s dalšími investičními vlnami GoodData získá celkem 2,2 miliardy Kč, tedy asi 100 milionů dolarů. Firmy to oznámily v tiskové zprávě. GoodData, která má nyní sídlo v San Francisku, vyvinula komplexní platformou pro analýzu dat ukládaných na internetu do tzv. cloudu. Svým klientům poskytuje širokou škálu nástrojů, od zachycení dat až po vizualizaci.

\"Velká data mohou firmám poskytnout tolik údajů, že ani nebudou vědět, co s nimi. Prostřednictvím chytrých a originálních analytických nástrojů je GoodData přetváří ve skutečné informace, což představuje zásadní vývoj na trhu a další krok v rozvoji velkých dat,\" uvedl viceprezident fondu Intel Capital a výkonný ředitel pro region východní Evropy, Blízkého východu a Afriky Marcin Hejka. V minulosti fond Intel Capital v České republice úspěšně investoval například do společností Centrum.cz, Mall.cz nebo AVG.

Trh s firemními informacemi dosáhl podle generálního ředitele GoodData Romana Staňka bodu zralosti, neboť podniky stále častěji analyzují data v prostředí cloudu. V roce 2014 společnost významně investovala do využitelnosti produktů a do efektivity jejich fungování. Uživatelská základna GoodData se v uplynulém roce zdvojnásobila.

Z více než tří set zaměstnanců, kteří pro GoodData celosvětově pracují, jich je v České republice 170. V následujícím roce společnost plánuje rozšířit počet svých zaměstnanců o dalších zhruba 20 procent.

GoodData má přes 100.000 uživatelů, jimž umožňuje ukládat, kombinovat, analyzovat a vizualizovat data podstatně rychleji, než tomu bylo možné dosud. Zakladatel GoodData Roman Staněk v roce 1998 prodal svou firmu NetBeans americkému Sun Microsystems. V roce 2006 jeho společnost Systinet koupilo HP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK