ČR již neprosazuje v celé EU plošné přenesení daňové povinnosti

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Česká republika již neusiluje v rámci EU o plošné zavedení takzvaného režimu přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty. Prioritou nyní je v tomto případě především boj proti daňovým únikům u pohonných hmot. Vyplývá to z vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) po setkání s ministry financí zemí střední Evropy. Shodli se na prohloubení spolupráce v boji proti daňovým únikům, například uvažují o výměně informací o nespolehlivých plátcích daně. Přenesená daňová povinnost je jedním z opatření v boji proti daňovým únikům.

Babiš již dříve uvedl, že by chtěl jednat o možnosti plošného zavedení takzvaného režimu přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty v celé EU. Tento návrh Babiš přednesl již v červnu na jednání se svými kolegy ze zemí EU. Chtěl, aby si unie systém po určitou dobu vyzkoušela u veškerého zboží a služeb. Evropská komise ovšem návrh odmítla. Německý ministr financí Wolfgang Shäuble k tomu dnes uvedl, že ani není možné takové opatření v EU rychle zavést.

U přenesené daňové povinnosti, známé jako reverse charge, by výši DPH doplnil a přiznal odběratel, zatímco při standardním prodeji přiznává DPH prodejce. Má to bránit podvodům. Opatření se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

\"Reverse charge je dobrý nástroj proti podvodům. Obecně je to zajímavá idea. Podporujeme snahu ČR v této oblasti a také spolupráci mezi zeměmi,\" uvedl například maďarský ministr financí Mihály Varga.

Dnešní schůzky se zúčastnili ministři financí Německa, Maďarska, Polska, Rakouska a Slovenska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK