Michala Zdeňka v dozorčí radě ČD nahradí advokát Jan Hart

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Michala Zdeňka v dozorčí radě Českých drah nahradí advokát a majitel advokátní kanceláře Hart Legal Jan Hart. Po dnešním jednání řídícího výboru o tom dopravce informoval v tiskové zprávě. O dva členy se rovněž rozšíří dosavadní tříčlenné představenstvo státního dopravce. Nové členy jmenuje na svém příštím zasedání dozorčí rada.

Změna dozorčí rady je jediná cesta k odvolání předsedy představenstva a šéfa Českých drah Dalibora Kurucze. O jeho odvolání už jednou ministr dopravy Antonín Prachař podle zákulisních informací neúspěšně usiloval v polovině srpna, tehdy ale řídící výbor o obměně členů dozorčí rady nakonec nehlasoval.

Podle informací ČTK by ale současná personální obměna v dozorčí radě neměla způsobit výrazný posun sil v tomto kontrolním orgánu. Naopak rozšíření členů představenstva je možné chápat jako oslabení vlivu předsedy představenstva a získání větší kontroly nad tím, jak společnost řídí.

Generálním ředitelem se stal Kurucz letos v únoru. Do ČD nastoupil loni v květnu na post výkonného ředitele pro provoz a techniku a následně se stal členem představenstva státního dopravce. Předtím pracoval dva roky jako šéf pardubické firmy Synthesia, která je součástí koncernu Agrofert nynějšího ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Právě hnutí ANO nominovalo do vlády nynějšího ministra dopravy Antonína Prachaře.

\"Vedení národního dopravce musí řešit zásadní otázky, jako je udržení ratingu v investičním pásmu, snížení zadlužení nebo převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty. Je tu i řada mimořádně složitých právních kauz z minulosti,\" uvedl předseda řídícího výboru a náměstek ministra dopravy Karel Dobeš. To je podle něj důvod k posílení manažerského týmu, kvůli němuž dnes výbor schválil příslušnou změnu stanov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK