Prachař: Projektový manažer k mýtu bude známý za týden

07.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Výsledek tendru na projektového manažera, který státu pomůže s výběrem poskytovatele elektronického kamionového mýtného, bude známý během příštího týdne. Samotná soutěž na nového poskytovatele elektronického mýtného poté, co skončí smlouva se společností Kapsch, se tak dá ještě stihnout. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Antonín Prachař.

Smlouvy s Kapschem vyprší koncem roku 2016. \"Máme ještě dva roky a dva měsíce před sebou,\" uvedl ministr. Podle odborníků jsou ale termíny pro vypsání výběrového řízení na obří tendr v hodnotě mnoha miliard korun napjaté a případná odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by mohly znamenat vynucené prodloužení smlouvy se nynějším poskytovatelem.

Projektový manažer má podle ministra dopravy za úkol především zpracovat analýzu technologického vývoje v této oblasti v příštích deseti letech a jejich možné využití v systému výběru mýtného. Naopak politické rozhodnutí o tom, které silnice zpoplatnit, úkolem manažera není.

Následně má manažer vypracovat zadávací dokumentaci k budoucímu výběrovému řízení na provoz elektronického mýta. Otázkou zůstává, zdali bude stát požadovat veškeré služby od jednoho poskytovatele, jak je to v současnosti, nebo půjde cestou rozdělení na logické celky. Půjde například o oblast provozu technologie, bankovních služeb, auditu a služeb pro dopravce, dodal ministr.

Příprava obří soutěže na desetiletý provoz elektronického mýta po roce 2016 je problém, jehož řešení na ministerstvu odkládala řada bývalých ministrů a ani současnému vedení resortu se příliš nedaří plnit harmonogram, který si samo stanovilo. V únoru například ministr Antonín Prachař prosadil půlroční odklad dílčích kroků. I po této úpravě měl být ale projektový manažer známý na přelomu srpna a září.

Mýtný systém na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy provozuje Kapsch na základě desetiletého kontraktu. V Česku se elektronické mýtné vybírá od roku 2007. Loni systém vybral zhruba 8,55 miliardy korun, od zahájení provozu téměř 50 miliard korun. Z vybraného mýtného náleží společnosti Kapsch a jejím subdodavatelům zhruba pětina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK