Ropa opět zlevňuje, trh srážejí obavy z nízké poptávky

07.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes opět klesají. Do blízkosti dlouhodobých minim je dál sráží vysoká nabídka na trhu a rovněž náznaky nižší poptávky, na kterou poukázala dnešní neuspokojivá data z Německa.

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ vykazovala pokles o více než dolar a její cena se pohybovala těsně pod 91,80 USD za barel. V pondělí přitom sestoupila na nové minimum za dva a čtvrt roku, později ale ztráty smazala. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu oslabovala o necelý dolar na zhruba 89,40 dolaru.

Německé ministerstvo hospodářství dnes uvedlo, že průmyslová výroba v největší evropské ekonomice v srpnu klesla o čtyři procenta. Byl to nejhlubší pokles od začátku roku 2009, kdy vyspělý svět zažíval finanční a ekonomickou krizi.

Vyhlídky na pokles cen posílila i dnešní pozdější zpráva amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), který snížil odhad světové poptávky po ropě na letošní i příští rok.

\"V Evropě je stagnace a Čína zpomaluje. Vzhledem k tomu bude opravdu těžké, aby se cena ropy zotavila,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets v Londýně.

Analytici míní, že ceny ropy pravděpodobně zůstanou pod zvýšeným tlakem, dokud Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) neučiní nějaké kroky, aby omezila nabídku suroviny. Ministři zemí OPEC, kteří se ve Vídni sejdou 27. listopadu, zatím nenaznačili, zda budou prosazovat snížení limitu těžby.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 91,76 92,79 New York - Nymex WTI listopad 89,38 90,34

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK