Polsko snížilo základní úrok na nové minimum 2,0 procenta

08.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 8. října (ČTK) - Polská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na nové rekordní minimum 2,0 procenta. Snížení je výraznější, než očekávali analytici. Banka již v září uvedla, že zahájí snižování úroků, pokud nové statistické údaje potvrdí oslabení ekonomické aktivity a inflace zůstane pod limitem 2,5 procenta, který si banka stanovila jako cíl cenové stability.

Spotřebitelské ceny v Polsku klesly v srpnu meziročně o 0,3 procenta. Ke snížení, které bylo největší za nejméně tři desetiletí, podle některých ekonomů přispělo i ruské embargo na dovoz potravin z Evropské unie.

Polsko má největší ekonomiku ve střední a východní Evropě a je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Polská ekonomika ale ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční tempo růstu na 3,2 procenta z 3,4 procenta v prvních třech měsících roku.

Polský ministr financí Mateusz Szczurek dnes v polských médiích uvedl, že snahu centrální banky dosáhnout inflačního cíle podporuje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK