IAC chce v Přešicích stavět nový závod, část obyvatel se brání

08.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přeštice (Plzeňsko) 8. října (ČTK) - Několik set obyvatel sedmitisícových Přeštic nesouhlasí se zvažovanou stavbou závodu na výrobu plastových dílů pro automobily. Měl by být vybudován poblíž obytné zóny v areálu bývalé Prefy a má zaměstnat 500 lidí. Lidé, kteří podepsali petici, se obávají zhoršení životního prostředí a nárůstu dopravy. Zastupitelé by měli ve čtvrtek, den před komunálními volbami, schvalovat prodej malého městského pozemku, který je pro investora, americkou skupinu IAC, důležitý kvůli dopravě. ČTK to řekla zástupkyně odpůrců stavby Alena Dovínová.

\"Nemůžu mluvit za celé zastupitelstvo, ale podle mě se prodej ani smlouva o smlouvě schvalovat nebude. Ale budu navrhovat, abychom jim dali souhlas s umístěním stavby. A v následném územním řízení by museli získat všechny vyjadřovačky,\" uvedl starosta Antonín Kmoch. Dodal, že zastupitelstvo svolal kvůli tomu, že firma, která už ve městě působí 15 let, chce kvůli novým velkým zakázkám začít co nejdříve stavět, aby mohla už v červnu zahájit výrobu. \"Firma a developer zítra (ve čtvrtek) představí lidem, co budou stavět,\" uvedl. Podle něj to nemohlo být dříve. Rozhodnutí o nové investici v Přešticích se dozvěděl starosta v září. Pokud by souhlas současní zastupitelé nedali, způsobilo by to podle Kmocha dvouměsíční zpoždění v územním řízení, což je pro IAC zásadní.

IAC Group už má v Přešticích 300 lidí. Novým závodem na čtyřech hektarech by se rozšířil jejich počet o 500, což je podle Kmocha důležité pro celý region. V červnu 2015 by zaměstnal prvních 200 pracovníků. Areál bývalé Prefy je deset let nevyužitý. Podle současného i nově zpracovávaného územního plánu tam může být lehká výroba. \"Rádi bychom, aby tam vznikl nový závod. Přes zónu už vede nová silnice,\" uvedl.

Podle Dovínové má nová továrna vzniknout poblíž čtyř bytových domů, mateřské školy a dětského hřiště. \"Tam by měly projíždět desítky kamionů a stovky aut zaměstnanců. Ať si to postaví tam, kde už jednu fabriku mají,\" řekla. Moderním technologiím nevěří. V době, kdy v zóně fungovala Prefa, vedla silnice do podniku jinudy.

IAC deklaruje městu, že použije moderní technologie tepelného tvarování plastů ve formách. \"Ve starém závodě pracují s ředidly a v některých provozech mají lidé respirátory. Mají tam instalované speciální filtry a i tam je to bezpečné. Nikdy s nimi problémy nebyly,\" řekl Kmoch. Nová výroba výplní dveří osobních vozů nemá pracovat s ředidly, ale s vodou rozpustnými chemikáliemi. Výroba má zahrnovat vstřikování, vypěňování a montáž. K závodu má jezdit 20 kamionů denně. Haly by podle starosty vznikly na druhé polovině zóny, dále od obytné zóny.

Bez městského pozemku o ploše téměř 1600 metrů čtverečních by se podle odpůrců investor do plánované továrny nedostal. Zástupce developera hal CTP Invest Tomáš Novotný řekl, že pokud město pozemek neprodá, IAC bude v přípravě pokračovat a jen pozmění projekt.

Město zveřejnilo záměr prodeje 19. září. O svolání zastupitelstva požádal investor 25. září. Veřejná diskuse k projektu dosud nebyla. Podle odpůrců ji vynutila petice. Upozorňují také na to, že prodej pozemku měla před jeho zveřejněním schválit rada, což na webu města není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK