Mubea v Prostějově investuje další miliardu a zaměstná 500 lidí

09.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 9. října (ČTK) - Německá společnost Mubea investuje v Prostějově další více než miliardu korun do rozšíření svého závodu na výrobu dílů pro automobilový průmysl. Díky investici by mělo vzniknout pět stovek nových pracovních míst. Mubea nyní v prostějovském podniku, do něhož dosud investovala 3,1 miliardy korun, zaměstnává zhruba 932 lidí. ČTK to dnes řekl jednatel společnosti Mubea HZP Miroslav Mikula. Nezaměstnanost na Prostějovsku je pod celostátním průměrem.

Radnice dnes s firmou Mubea podepsala smlouvu o prodeji pozemků v průmyslové zóně na kraji města. \"Naše nová investice přesáhne miliardu korun. Budeme tam (v novém závodě) vyrábět komponenty pro automobilový průmysl, které spadají do divize podvozků,\" uvedl Mikula.

Součástí investice v Prostějově bude i vývojové centrum, ve kterém má pracovat pět desítek lidí. \"To, co tady chceme vybudovat, není jenom výrobní část, ale i část na vývoj, respektive vedení projektů světového významu,\" řekll Mikula.

Společnost od města koupila pozemky o celkové rozloze 7,3 hektaru, takže po rozšíření závodu bude výrobní areál Mubea zabírat plochu deseti hektarů. Město tyto pozemky získalo zpět po odstoupení od kupní smlouvy se společností Modřany Power, která svoji investici ve stanoveném termínu nezahájila.

V prostějovské průmyslové zóně se už usídlila desítka firem. Své závody ve městě postavily například japonská společnost Toray, německá firma Buderus a společnost HOPI, která v zóně vybudovala nový logistický areál. Investoři dohromady zaměstnali přibližně 2000 lidí.

Například společnost Toray výrobu v prostějovské průmyslové zóně postupně rozšiřuje. V lednu otevřela nový závod na výrobu desek pro bezvodý ofsetový tisk novin, časopisů a tiskovin, do kterého investovala miliardu korun. Práci v nové výrobní hale našlo pět desítek lidí.

Toray vyrábí v Prostějově od roku 1999 polyesterovou podšívkovinu. Do stavby závodu tehdy investovala 48 milionů dolarů (962 milionů korun). Začátkem roku 2006 spustila v novém provozu prostějovské továrny produkci látek pro výrobu airbagů. Stala se tak prvním výrobcem textilií pro airbagy v Česku. Do tohoto projektu Toray investovala 125 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK