NSS potvrdil zrušení milionových pokut pro mobilní operátory

13.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. října (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení milionových pokut, které v září 2004 uložil Eurotelu Praha (dnes 02 Czech Republic) a Českému Mobilu (dnes Vodafone) antimonopolní úřad. Na stůl dostal případ už potřetí, dosud rozhodoval ve prospěch Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nyní ale potvrdil loňské závěry Krajského soudu v Brně, který pokuty zrušil. ČTK to zjistila z webu úřadu.

Spor se táhne už více než deset let. Celkem původně ÚOHS uložil třem českým mobilním operátorům včetně někdejšího RadioMobilu (dnes T-Mobile) pokutu v souhrnné výši 44 milionů Kč. Případ byl rozdělen na dvě rozhodnutí. V tom, kterým se nyní zabýval NSS, jde o pokutu 22 milionů pro někdejší Eurotel a 5,5 milionu pro Český Mobil.

Čeští mobilní operátoři před lety propojovali své sítě vždy jen dvě mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. Poškodilo to údajně zákazníky, kartelové dohody uměle zvýšily ceny přenosu telefonního signálu.

Rozhodnutí tehdy operátory zaskočilo, odvolávali se na opačný názor telekomunikačního úřadu. Kompetenční spor řešil právě NSS a rozhodl, že může chování mobilních operátorů posuzovat Český telekomunikační úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Postupně tak zrušil několik rozsudků Krajského soudu v Brně, které daly za pravdu operátorům a pokutu jim vrátily.

Loni krajský soud v Brně pokuty pro firmy už potřetí zrušil. Tvrdil, že spis neobsahuje podklady pro prokázání protisoutěžního charakteru dohody, tedy skutečné možnosti narušit hospodářskou soutěž. S tím se nyní ztotožnil i NSS. ÚOHS své závěry opíral o tvrzení Českého Mobilu. Ve správním řízení ale měl ÚOHS k dispozici protichůdná vyjádření firem. Proto měl v řízení předložit další důkazy, které by kartel prokázaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK