SZIF začne od čtvrtka vyplácet farmářům nejdůležitější dotaci

13.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začne zemědělcům od čtvrtka vyplácet zálohy k nejvýznamnější zemědělské dotaci, jednotné platbě na plochu (SAPS). Na účty zemědělců poputuje od čtvrtka polovina z nárokované částky, druhou polovinu peněz coby doplatek dostanou od začátku prosince. Celkově by pro letošní rok měli farmáři v rámci platby obdržet téměř 21 miliard korun.

 

Fond začal dnes vydávat rozhodnutí, na jejichž základě od čtvrtka skutečně začne zemědělcům vyplácet polovinu částky určené pro letošní rok coby zálohu.

\"Platby budou následovat hned po vydání rozhodnutí bez ohledu na nabytí právní moci rozhodnutí, neboť toto rozhodnutí o výplatě zálohy SAPS nemá odkladný účinek, nejdříve však 16. října 2014,\" uvedla mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

Na hektar obhospodařované plochy vyplatí pro letošní rok fond zemědělcům 5997,23 Kč, loni byla sazba o něco vyšší, podle údaje zveřejněného před rokem touto dobou činila 6068,88 Kč. Rozhodnutí o výplatě druhé poloviny dotace začne fond vydávat od 1.prosince. Peníze poputují na účty farmářů ihned po nabytí právní moci rozhodnutí.

Farmáři letos podali rekordní počet takzvaných jednotných žádostí o dotace, v nichž žádají o většinu podpor včetně nejvýznamnější platby SAPS, vyplácené na základě výměry obhospodařované půdy. Na SZIF jich do poloviny května zaslali bezmála 29.600, více než o tisícovku více než o rok dříve. Celkový počet by se měl ještě mírně navýšit. Na základě žádostí má být mezi příjemce letos rozděleno takřka 32 miliard korun.

Českému zemědělství se loni dařilo. Jeho zisk meziročně klesl zhruba o 80 milionů korun na 16,2 miliardy korun. Loňský výsledek je třetím nejlepším od roku 1998, odkdy tento ukazatel statistici sledují, více zemědělci vydělali jen v letech 2011 a 2012. Zejména díky evropským dotacím je odvětví od vstupu do Evropské unie ziskové. Někteří odborníci však v posledních letech upozorňovali, že závislost tuzemských rolníků na dotacích z dlouhodobého hlediska roste, což není dobře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK