Německá vláda snížila odhad letošního růstu HDP na 1,2 pct.

14.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. října (ČTK) - Německá vláda výrazně snížila odhad růstu německé ekonomiky na letošní a příští rok. V tomto roce má hrubý domácí produkt podle nové prognózy stoupnout o 1,2 procenta namísto původně očekávaných 1,8 procenta. Pro příští rok Berlín počítá s mírným zrychlením na 1,3 procenta namísto růstu o 2,0 procenta, který předvídala původní dubnová prognóza. Oznámilo to dnes spolkové ministerstvo hospodářství. Za horším odhadem podle něj stojí krize v zahraničí a nevýrazný růst světové ekonomiky.

\"Německá ekonomika pluje neklidnými zahraničními vodami. Geopolitické krize zvýšily nejistotu také v Německu a nevýrazný růst doléhá na německou ekonomiku,\" uvedl podle agentury Reuters ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

Před týdnem snížil výhled německého růstu pro tento i příští rok Mezinárodní měnový fond (MMF). Pro letošní rok počítá s růstem německého HDP o 1,4 procenta z loňských 0,5 procenta, zatímco příští rok tempo růstu mírně zrychlí na 1,5 procenta. Ve čtvrtek zhoršily svůj výhled přední ekonomické instituty, podle kterých letos HDP stoupne o 1,3 procenta místo doposud očekávaných 1,9 procenta. V září zhoršila odhad růstu Německa tamní bankovní asociace BdB. Její odhad je ze zmíněných prognóz nejoptimističtější, letos předpokládá růst největší evropské ekonomiky o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK