Ropa dál padá, Brent je na 86 dolarech, minimu za čtyři roky

14.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v propadu a například severomořská ropa Brent klesla až k 86 dolarům, což je nové minimum za téměř čtyři roky. Trh dnes oslabilo další snížení odhadu světové poptávky po ropě v měsíčním výhledu Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Brent kolem 16:20 SELČ ztratil dva a půl dolaru na 86,40 dolaru za barel a předtím se propadl až na 86,17 USD, nejníže od prosince 2010. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odepisovala jeden a tři čtvrtě dolaru a dostala se těsně pod 84 dolarů.

Podle IEA poroste světová poptávka po ropě letos a příští rok mnohem pomaleji, než se doposud předpokládalo. Odhad růstu světové poptávky pro letošek snížila o 200.000 barelů na 0,7 milionu barelů denně a pro příští rok jej srazila o 300.000 na 1,1 milionu barelů.

IEA rovněž vyjádřila pochybnosti o ochotě ropného kartelu OPEC omezit dodávky, a zastavit tak pokles cen. Pokud má poptávka po ropě výrazněji oživit a nabídka oslabit, vyžadovalo by to další cenový pokles, uvedla agentura.

Cena ropy Brent od června klesla o téměř 25 procent a je už výrazně pod hranicí 100 dolarů za barel. To zesiluje dohady, že by OPEC mohl na listopadovém zasedání snížit těžbu. Saúdská Arábie jakožto klíčový člen kartelu OPEC však dává najevo, že je ochotna přijmout ceny ropy v rozmezí 80 až 90 dolarů. Kuvajtský ministr ropného průmyslu v neděli prohlásil, že OPEC zřejmě na konci listopadu těžbu nesníží. Dokonce také Írán, který obvykle tlačí na snižování těžby v zájmu vyšších cen, dnes dal najevo, že se s nižšími cenami dokáže vyrovnat.

Světové komerční zásoby ropy budou v první polovině příštího roku růst tempem dvou milionů barelů denně, pokud OPEC nesníží produkci, řekl agentuře Reuters švýcarský analytik ropného trhu Olivier Jakob. Tento výhled přitom nepočítá se zmírněním sankcí proti Íránu a předpokládá, že světová poptávka výrazně oživí.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 86,40 88,89 New York - Nymex WTI listopad 83,98 85,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK