Rubl vůbec poprvé prolomil hranici 41 rublů za dolar

15.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. října (ČTK) - Ruský rubl klesl dnes vůči dolaru na nové historické minimum. Kurz rublu k americké měně v úvodu obchodování vůbec poprvé překonal hranici 41 rublů za dolar a rychle se dostal na úroveň, která ruskou centrální banku přiměla k dalšímu zásahu na podporu domácí měny, informovala agentura Reuters.

Ruská měna je již několik měsíců pod zvýšeným tlakem kvůli ukrajinské krizi a jejím důsledkům na ruskou ekonomiku, ale také kvůli poklesu světových cen ropy a silnému dolaru. V pondělí ruská měna klesla na rekordní minimum k euru.

Dnes rubl poprvé v historii prolomil hranici 41 rublů za dolar. Později ztráty mírně snížil a kolem 08:40 SELČ ztrácel k dolaru zhruba 0,1 procenta na 40,96 RUB. K euru se rubl pohyboval beze změn na 51,81 RUB.

Oslabující rubl v poslední době opakovaně přiměl ruskou centrální banku k zásahům na obranu domácí měny. Banka se řídí kurzem rublu ke koši měn složenému z dolaru a z eura. K intervencím přistupuje automaticky, když se kurz přiblíží okraji cílového pásma pro rubl.

Dnes centrální banka informovala, že hranice toho pásma v předešlém dni změnila o 35 kopějek na 36,70 až 45,70 rublu ke koši měn. V pátek a v tento týden v pondělí také přikročila k intervencím v objemu skoro 110 miliard rublů (58,4 miliardy Kč) na podporu domácí měny.

Dolů dnes zamířily i ruské akcie, indexy RTS a MICEX ztrácely 0,7 procenta, respektive 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK