Google představil nový tablet Nexus 9 a smartphone Nexus 6

15.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 15. října (ČTK) - Americká internetová společnost Google dnes představila svůj nejnovější tablet Nexus 9 a rovněž chytrý telefon Nexus 6. Učinila tak den před předpokládanou prezentací nové verze tabletu iPad od společnosti Apple.

Nexus 9 bude konkurovat nové verzi tabletu iPad Air. Ten by měl Apple předvést ve čtvrtek v kalifornském Cupertinu, kam sezval spřízněné novináře.

Telefon Nexus 6 má úhlopříčku 15 centimetrů. Jeho displej tak co do velikosti překonává nejnovější iPhone 6 Plus od Applu s úhlopříčkou 14 centimetrů.

Oba přístroje budou fungovat na nové verzi operačního systému Android, který vyvíjí sám Google. Společnost ji pojmenovala \"Lollipop\" (lízátko).

Tablet Nexus 9, který vyrábí tchajwanská společnost HTC, se bude prodávat za 399 dolarů (8600 Kč) až 599 dolarů (12.900 Kč). Znamená to podstatné zdražení proti předešlé generaci Nexus 7, která se začala prodávat před 14 měsíci za ceny od 229 dolarů.

Telefon Nexus 6 vyráběný dceřinou firmou Googlu Motorola Mobility, bude podle agentury AP bez smlouvy stát od 649 dolarů. To je o 300 dolarů nad nejnižší cenou předchozího modelu Nexus 5, který přišel na trh před rokem.

Podle analytiků bude i pro Apple těžké vzbudit o nový iPad větší zájem spotřebitelů v době, kdy je trh přesycen množstvím různých přenosných zařízení s dotykovými displeji.

Segment tabletů, který založil sám Apple prvním iPadem v roce 2010, v poslední době slábne kvůli rozšíření smartphonů s velkými displeji a také kvůli neochotě uživatelů nahrazovat starší modely nejnovějšími verzemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK