Ceny průmyslových výrobců se v září vrátily k meziročnímu poklesu

16.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců se v září vrátily k meziročnímu poklesu a po srpnové stagnaci se snížily o 0,3 procenta. Pokračoval pokles cen v zemědělství, naopak ve stavebnictví a službách ceny stouply. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Proti srpnu klesly ceny v průmyslu a zemědělství, ve stavebnictví a službách vzrostly.

Ceny průmyslových výrobců od počátku roku s výjimkou srpna meziročně klesají. Ve srovnání s loňským zářím se snížily ceny elektřiny, plynu a páry o víc než 8,5 procenta a těžby a dobývání o 1,9 procenta. O necelé procento klesly ceny potravin, nápojů a tabáku. Zlevnily mlýnské a škrobárenské výrobky, zdražily naopak mléčné. Zvýšily se ceny kovů, dopravních prostředků a dřeva, papíru a tisku.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty v září v Česku dál zrychlily růst na 0,7 procenta, což bylo nad očekáváními České národní banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK