Analytici: Pražská burza padá kvůli výhledu světové ekonomiky

16.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Za výrazným poklesem pražské burzy v posledních dnech a týdnech je především výhled světové ekonomiky, který se nyní projevil v nervozitě na evropských akciových trzích. Dalšími faktory jsou vývoj v USA a rostoucí geopolitická rizika. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Index PX pražské burzy klesá dnes o více než tři procenta na 894 bodů a je tak nejníže od července 2013. Před měsícem ještě byl okolo 1000 bodů.

\"Peníze jsou maximálně pohyblivý nástroj, kliknutím myši v New Yorku, Londýně nebo Frankfurtu se přesouvají mezi aktivy. Jelikož ve firmách z pražské burzy drží podíly spíše evropští institucionální investoři, prodejní impulz přišel od nich. I oni ovšem sledují celkovou situaci, kterou formují hlavně názory zpoza Atlantiku,\" řekl ČTK investiční specialista Brokerjetu ČS Mikuláš Splítek.

Poklesy na amerických trzích jsou poměrně omezené, větší nervozita je na evropských trzích, doplnil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Důvodů korekce je několik, tím nejdůležitějším je podle něj horší výhled globální ekonomiky. V Evropě jsou poklesy největší, investoři jsou zklamaní z neschopnosti Evropské centrální banky přijít s robustním opatřením proti deflaci, roli hraje také blízkost center geopolitického napětí. \"Když k tomu přimícháme obavy z epidemie eboly a silný růst akciových trhů v posledních letech, není tržní korekce ničím mimořádným,\" dodal.

Na pražském akciovém trhu ČEZ ztratil ze zářijového maxima zhruba 15 procent ceny, Komerční Banka zrovna tak. Erste Bank sestupuje v průběhu letošního roku z 800 Kč za akcii na aktuálních 454 Kč. Operátor O2 odepsal tento týden 15 procent především kvůli ohlášenému kroku majoritního akcionáře PPF, který zvýší zadlužení O2.

Makléř BH Securities Petr Hlinomaz míní, že v Praze se v posledních dnech sešel negativní vývoj na evropských burzách s několika horšími lokálními zprávami, a to od Fortuny (personální výměny), NWR (nižší dosažené ceny produkce a zhoršený výhled těžby) a O2 (PPF chce zadlužit O2 a půjčit si od ní peníze). Navíc dnes se Pegas obchoduje poprvé na pražské burze bez nároku na dividendu, což v praxi znamená pokles o 30 korun na akcii, podotkl.

Bezprostředním spouštěčem současných výprodejů byl slabší údaj o amerických maloobchodních tržbách, připomněl Splítek. Důležitější je ovšem středeční skokový nárůst ceny amerických státních dluhopisů. \"Podle posledních zpráv ekonomické oživení nepřijde rychle, sazby zůstanou níže a zlevní ne dluhopisy, ale naopak akcie. Protože růst zisků firem zaostal v posledních pěti letech za růstem ceny jejich akcií, myslím, že výprodej bude ještě několik týdnů pokračovat,\" podotkl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK