Zisk Goldman Sachs díky dluhopisům stoupl o 50 procent

16.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americké investiční bance Goldman Sachs vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 50 procent na 2,14 miliardy USD (46,3 miliardy Kč). Výsledky, které výrazně překonaly očekávání analytiků, podle banky podpořilo oživení trhu s dluhopisy, což zvýšilo příjmy z obchodování.

Zisk na akcii činil 4,57 dolaru. Analytici v anketě agentury FactSet v průměru čekali zisk 3,21 dolaru na akcii. Celkové čisté příjmy se zvýšily o 25 procent na 8,39 miliardy USD a rovněž překonaly očekávání.

Příjmy z obchodování s dluhopisy stouply o 74 procent na 2,17 miliardy USD. Aktivitu na trhu s dluhopisy podpořily příznivé statistické údaje z USA, stimulační opatření přijatá Evropskou centrální bankou (ECB) a rovněž překvapivý odchod Billa Grosse z investiční společnosti Pimco, uvedla k tomu agentura Reuters.

Příjmy z obchodování s cennými papíry s pevným výnosem, měnami a komoditami pokračovaly v poklesu, který zahájily v roce 2009 kvůli novým pravidlům na trhu. Na celkových příjmech banky měla tato skupina podíl 26 procent, ještě v roce 2009 to bylo zhruba 40 procent.

Goldman Sachs také těží z letošního oživení na akciových trzích. Příjmy z úpisu cenných papírů ve čtvrtletí stouply o 54 procent na 426 milionů USD. Firma působila například jako poradce u primární nabídky akcií čínské společnosti Alibaba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK