Eurozóna podle nové metodiky rostla v pololetí o něco rychleji

17.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. října (ČTK) - Ekonomika eurozóny rostla v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku o něco rychleji, než se doposud uvádělo. Vyplývá to z nejnovější revize evropského statistického úřadu Eurostat. Úřad použil novou metodiku, na kterou přešli statistici v září. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt eurozóny zvýšil proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta, místo původně uváděných 0,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí pak ekonomika vzrostla o 0,1 procenta. Dosavadní zprávy uváděly, že růst byl nulový.

Meziroční tempo růstu za druhé čtvrtletí bylo revidováno na 0,8 procenta z dosavadních 0,7 procenta, což byl výsledek podle předchozí metodiky zvané ESA 95.

O něco vyšší byl v prvním čtvrtletí růst i v celé Evropské unii, který podle nové metodiky činil 0,4 procenta místo dosud uváděných 0,3 procenta. Za druhé čtvrtletí zůstal údaj na 0,2 procentech.

Údaje byly revidovány podle nového evropského standardu ESA 2010. Evropský systém národních a regionálních účtů (ESA) stanovuje metodiku, která se v Evropské unii musí používat pro výpočty údajů o národních účtech, aby statistiky jednotlivých členských států byly srovnatelné. Na nový systém ESA 2010 se přešlo letos v září a všechny země musely v reakci na to upravit své starší údaje.

Rozdíl v nové metodice spočívá v tom, že považuje výdaje na výzkum a vývoj a na výzbroj za investice, upozorňuje agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK