Agentura Moody´s snížila úvěrový rating Ruska o jeden stupeň

18.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody\'s Investors Service snížila známku úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na Baa2. Zhoršené hodnocení zdůvodnila dopady ukrajinské krize a západních sankcí na ruskou ekonomiku. Moody´s je letos druhá světová agentura, která zhoršila ruský rating; v dubnu tak učinila konkurenční Standard & Poor´s.

 

\"Vojenská konfrontace na Ukrajině a eskalace sankcí proti Rusku budou mít zřejmě stále hlubší negativní makroekonomický dopad na investiční klima v Rusku,\" uvedla Moody´s podle agentury Reuters. Sníženému ruskému ratingu přitom ponechala negativní výhled, který znamená, že v dohledné době čeká snížení samotné známky.

Klíčovým faktorem zhoršení ratingu je omezení přístupu klíčových ruských společností a bank na mezinárodní finanční trhy, uvedla Moody´s. Je to součást sankcí, které proti Rusku za jeho podíl na ukrajinské krizi v posledních měsících zavedly Evropská unie a USA.

Moody\'s rovněž poukázala na budoucí nepříznivý dopad nynějších nízkých cen ropy na devizové rezervy Ruska. Vysoká závislost země na těžbě a vývozu ropy a zemního plynu se navzdory vládní strategii rozvoje dalších odvětví nijak znatelně nesnížila a pravděpodobně omezí růstový potenciál ekonomiky, uvedla agentura. Podle ní začne ruská ekonomika koncem tohoto roku klesat a v poklesu zůstane nejméně do poloviny příštího roku.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento měsíc snížil odhad růstu ruské ekonomiky na příští rok na 0,5 procenta. Podle předpovědi ruské vlády poroste ekonomika tímtéž slabým tempem i v letošním roce. Ekonomové podle posledního průzkumu agentury Reuters předpověděli, že ruská ekonomika letos nevykáže žádný růst.

U agentury Standard & Poor\'s má Rusko o jeden stupeň horší známku než u Moody´s, rovněž s negativním výhledem. Fitch hodnotí Rusko známkou BBB, která odpovídá nynějšímu hodnocení Moody\'s.

Úvěrový rating investorům ukazuje, jaká je pravděpodobnost splácení úvěrů hodnocenou zemí nebo firmou. Zhoršení ratingu může příslušnému dlužníkovi zvýšit náklady na nové úvěry.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK