SBK: Češi utratili v zahraničních e-shopech v 1.pololetí 6,4 mld

19.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Češi utratili v zahraničních e-shopech v letošním prvním pololetí 6,4 miliardy korun. Zájem o nákup v internetových obchodech v cizině roste. Vyplývá to z nových statistik Sdružení pro bankovní karty. K on-line nákupu za hranicemi Čechy lákají hlavně nižší ceny například elektroniky či oděvů. V loňském posledním čtvrtletí dosáhly útraty v zahraničních e-shopech zaplacené kartou 2,6 miliardy korun, v prvním kvartále letošního roku pak 3,1 a ve druhém čtvrtletí již 3,3 miliardy.

\"Počty transakcí i objem plateb realizovaných přes zahraniční e-shopy vykazují progresivní růst, a to v kontextu s rozvojem nových technologií a produktů na jedné straně a na straně druhé v rámci standardního zajištění zásadní bezpečnosti prováděných transakcí v prostředí internetu,\" řekl ČTK ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

Češi přes internet podle údajů karetní společnosti Visa nakupují nejvíce zboží ve Velké Británii, Irsku, USA, Německu a Lucembursku. Na šestém místě je Slovensko. \"Mnoho Čechů se v současnosti již orientuje v nepřeberné nabídce internetových obchodníků a dává přednost těm ověřeným,\" uvedl regionální manažer Visa Europe pro ČR a Slovensko Marcel Gajdoš.

Podle odborníka na maloobchod ze společnosti PwC Audit Pavla Kulhavého se dá očekávat, že útraty Čechů v zahraničních e-shopech dále porostou. \"Pokud navíc v příštích letech podle očekávání posílí koruna, bude to pro české zákazníky další impulz,\" uvedl Kulhavý.

V srpnu se průměrná výše on-line platby pohybovala kolem 1160 korun, v srpnu 2013 to bylo 1270 korun. \"Tento pokles není nijak dramatický a vypovídá spíše o tom, že zatímco průměrná cena zboží klesla, naopak vzrostl počet transakcí,\" dodal Gajdoš.

Nákup zboží z e-shopů mimo EU se prodraží o clo a daň z přidané hodnoty. Každá zásilka, která do ČR přichází ze zemí mimo Evropskou unii, prochází celním řízením. V něm se rozhodne, zda podléhá celním poplatkům. Zaslané zboží je osvobozeno od cla i DPH do maximální hodnoty 22 eur. U vyšší částky je však třeba doplatit daň z přidané hodnoty a nad 150 eur také vyměřené clo.

\"Tyto limity se počítají z celkové hodnoty zboží bez poštovného. Osvobození od DPH i cla do částky 22 eur se nevztahují na alkoholické nápoje, parfémy, toaletní vody, tabák a tabákové výrobky,\" uvedla daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision. Nevýhodou on-line nákupu v zahraničí mohou být také komplikovanější reklamace či náklady na doručení.

\"U zahraničních e-shopů bývá překážkou dražší doprava, či dokonce neochota některých internetových obchodů doručovat do Česka. Toto omezení postupně padá a s tím, jak se zlevňují způsoby dopravy a zvyšuje ochota zahraničních obchodů doručovat českým zákazníkům, rostou i jejich útraty,\" dodal Kulhavý.

V tuzemských e-shopech čeští zákazníci letos utratí přes 67 miliard korun, meziročně o 16 procent víc. Odhaduje to srovnávač cen Heureka.cz. Internetový prodej se na celkovém maloobchodním obratu podílí 6,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK