Nezaměstnanost na Slovensku v září klesla na dlouholeté minimum

20.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v září klesla již osmým měsícem po sobě a dosáhla nejnižší úrovně od listopadu 2010. V září bylo v zemi pod Tatrami bez práce 12,44 procenta obyvatel, v srpnu nezaměstnanost dosáhla 12,56 procenta. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce.

Vysoká nezaměstnanost, která se dlouhodobě drží nad průměrem EU, patří k největším problémům slovenské ekonomiky. Lidí bez práce v zemi výrazně přibylo po propuknutí globální ekonomické krize, kdy řada podniků začala propouštět.

Ke snížení oficiální míry nezaměstnanosti v uplynulém období kromě ekonomického růstu země přispěla podle odborníků také změna metodiky. Ústředí práce totiž do výpočtu od loňského léta už nezahrnuje nezaměstnané, kteří se zapojili do pomocných prací v obcích nebo kteří vykonávají dobrovolnické aktivity.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v září na Slovensku dosáhl 335.720 lidí. Oproti minulému roku ubylo zhruba 37.700 nezaměstnaných.

Slovenské ministerstvo financí v poslední prognóze odhadlo, že nezaměstnanost v zemi letos klesne výrazněji, než úřad původně předpokládal. Míra nezaměstnanosti za celý rok by měla podle ministerstva dosáhnout 12,8 procenta ve srovnání s 14,1 procenta loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK