Státní tiskárna cenin se rozdělí, návrh schválila vláda

20.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Státní podnik Státní tiskárna cenin se rozdělí, vláda dnes schválila návrh ministerstva financí. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Z části podniku vznikne nová státní společnost Státní pokladna Centrum sdílených služeb. Měla by fungovat jako národní datové centrum především v oblasti finančního řízení a auditu, měla by tedy zajistit řádný chod aplikací zajišťujících finanční řízení a audit.

Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht již dříve uvedl, že vznikem firmy a správným nastavením systému by se mělo zlevnit nakupování informačních technologií státem. Podle dřívějších informací z tisku bude řídit rozdělení organizace bývalý šéf pražského dopravního podniku Milan Křístek.

Státní tiskárna cenin, která zajišťuje tisk bankovek, akcií či osobních průkazů, má dnes datové centrum v Praze Na Vápence. Využívá jej vedle ministerstva financí i Národní bezpečnostní úřad nebo Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo financí ovšem chystá podle dřívějších informací výstavbu dalšího centra, které bude sloužit pro nově plánované registry. Jde například o elektronickou evidenci tržeb nebo kontrolních výkazů k DPH.

Rozdělení kompetencí v oblasti informačních technologií mezi ministerstvo financí a ministerstvo vnitra navrhla nová strategie veřejné správy pro roky 2014 až 2020. Ministerstvo financí by mělo sdílené služby datových center a služby v oblasti finančního řízení a auditu poskytovat pro státní instituce. Vnitro by pak mělo poskytovat další služby pro celou veřejnou správu, včetně správy registrů a datových schránek.

Zatím ministerstva centrálně nakupují elektřinu, plyn, kancelářskou a výpočetní techniku, kancelářské potřeby a telekomunikační služby. Podle ministerstva pro místní rozvoj díky tomu stát v roce 2013 ušetřil 420 milionů korun. Stále je to ovšem jen zlomek celkových nákupů státu.

Státní tiskárna cenin zaměstnává 530 lidí ve třech výrobních závodech. Ročně utrží zhruba 1,75 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK