Koalice se shodla na zavedení kurzarbeitu i prokazování majetku

20.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Koaliční rada se dnes večer shodla na zavedení takzvaného kurzarbeitu. Ministerstvo práce a sociálních věcí ještě vypracuje studie zahraničních zemí, kde se institut používá, a do několika týdnů by měl jít konkrétní návrh na vládu. Koalice nalezla shodu také u návrhu zákona o prokazování původu majetku. Rozdílová částka, při níž bude možné majetek prověřit, se sníží z původně navrhovaných deseti milionů na pět milionů korun. Po jednání rady to uvedli představitelé tří vládních stran.

\"Myslím si, že dnešní jednání koaliční rady otevřelo cestu k finální dohodě na podobě kurzarbeitu,\" řekl novinářům po schůzce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zavedení tohoto příspěvku pro firmy v potížích, který má zabránit propouštění, by se podle Sobotky mělo stihnout do jara příštího roku.

\"Myslíme si, že je důležité nastavit kurzarbeit tak, aby byl dobře použitelný, snadno kontrolovatelný a aby nešikanoval podnikatele, ale aby ty podmínky byly skutečně natolik dostupné, že pro ně bude tento nástroj zajímavý,\" uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Z dosavadních návrhů vyplývá, že by o příspěvek mohly žádat podniky v potížích, které zavinila krize či živelní pohroma. Zaměstnancům by platily 40 procent jejich průměrného výdělku, stát by dodal dalších 20 procent, uvedl dnes Sobotka. Příspěvek by úřady dávaly maximálně šest měsíců, ale i opakovaně. Podmínkou by podle dřívějších návrhů bylo vzdělávání pracovníků při výpadku výroby.

Strany se domluvily také na zákonu o prokazování původu majetku. \"Všechny tři strany se shodly na základních principech legislativní úpravy,\" podotkl Sobotka k návrhu, který nedávno představil ministr financí Andrej Babiš (ANO). \"Dochází tam k jedné určité změně. Ta částka, která bude umožňovat zkoumání původu majetku se z deseti milionů korun snižuje na pět milionů korun rozdílu mezi doloženými příjmy a mezi pořízeným majetkem,\" uvedl.

K debatě o ukončení druhého důchodového pilíře se dnes koaliční rada nedostala, měla by tak učinit na svém příštím zasedání. Shodla se naopak podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka na postupu v případě dvojice zákonů vetovaných prezidentem Milošem Zemanem. U služebního zákona chce koalice veto přehlasovat. U zákona o dětských skupinách očekává Sobotka také většinový koaliční odpor proti vetu, všichni koaliční poslanci ale podle jeho odhadu jednotní nebudou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK