AbbVie zrušila plánované převzetí rivala Shire, zaplatí odstupné

21.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. října (ČTK) - Americká farmaceutická společnost AbbVie se dohodla na zrušení plánovaného převzetí irského konkurenta Shire v hodnotě 55 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč). Za odstoupení od transakce zaplatí firmě Shire 1,64 miliardy dolarů (35 miliard Kč).

Vedení AbbVie se proti realizaci dohodnutého převzetí firmy Shire postavilo již minulý týden. Důvodem jsou daňové změny ve Spojených státech, které snížily potenciální finanční přínos akvizice.

Společnost Shire přijala nabídku AbbVie na převzetí v červenci. Spojením měl vzniknout nový podnik s akciemi obchodovanými v USA a daňovým domicilem v Británii, což by firmě Abbvie přineslo rozsáhlé daňové úspory. Americká vláda však nedávno zavedla nová opatření, která mají zabránit, aby se domácí firmy prostřednictvím fúzí se zahraničními podniky vyhýbaly placení daní v USA.

\"Tento bezprecedentní a jednostranný krok amerického ministerstva financí zničil hodnotu této transakce,\" uvedl generální ředitel AbbVie Richard Gonzalez. Upozornil rovněž, že americké daňové zákony nyní znevýhodňují americké podniky oproti zahraničním konkurentům.

Nové právní předpisy v USA mají zajistit, aby pro firmy nebylo finančně výhodné využívat taktiku zvanou daňová inverze. Americké podniky při ní obvykle převezmou menší firmu v zemi, kde jsou nižší daně, nebo se s touto firmou sloučí, a do této země pak převedou daňové sídlo celé skupiny. Hlavní aktivity však obvykle zůstávají v USA.

Americká farmaceutická společnost Salix Pharmaceuticals již ve světle nových daňových opatření zrušila plánovanou fúzi se společností Cosmo Pharmaceuticals z Itálie za 2,7 miliardy dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK