Sazby hypoték klesly na rekordní minimum 2,54 procenta

22.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v září dále klesla na 2,54 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v srpnu, kdy průměrná sazba činila 2,65 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V meziměsíčním srovnání zájem o hypotéky mírně vzrostl. V září si pro hypoteční úvěr zašlo do bank 8302 lidí, což je o 1787 více než v srpnu. Po letních prázdninách a dovolených lidé většinou začnou řešit hypotéku více než ve slunečném parnu. Ve srovnání srpna a září v minulých letech bylo kromě roku 2012 září co do počtu i objemu hypoték vždy úspěšnější.

Přestože se počet zájemců o hypoteční úvěr v září zvýšil, banky byly na různé slevové akce skoupé. \"Ačkoliv většina bank v září oficiální sazby výrazně nezměnila a akční nabídky spíše doznívaly, mají na poklesu průměrných sazeb Hypoindexu zásluhu prakticky všechny banky. Aktuálně téměř nemá smysl jednotlivé akce sledovat. Končící akční nabídky se v podstatě přelévají do individuálních slev a sjednaná úroková sazba mimo akční období tak může být stejná či nižší než právě ukončená akce,\" uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

V říjnu očekává další pokles, protože několik velkých bank si naplánovalo takzvané hypoteční dny, kdy třeba po dobu dvou týdnů nabízejí hypoteční úvěry s velmi výhodnou úrokovou sazbou. Česká spořitelna během těchto svých dnů nabídne mimořádně nízkou úrokovou sazbu pro hypotéky, 2,29 procenta pro pětileté, ale také až desetileté fixace. Raiffeisenbank na podzim jako každý rok spouští tradiční \'Hypodny\'. Klienti mohou získat slevu na úrokové sazbě a navíc mimořádný bonus 4000 Kč při podpisu hypotéky i možnost bezplatných mimořádných splátek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK