Valná hromada projedná navýšení kapitálu v ČSA

23.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Stát se během dnešního zasedání valné hromady ČSA pokusí přesvědčit korejského investora Korean Air k navýšení kapitálu ztrátových Českých aerolinií. Dopravce nedávno oznámil masové propouštění a citelné snížení mezd zaměstnanců, které následně vyvolalo protesty odborů.

\"My jako stát navrhujeme navýšení kapitálu a doufáme, že korejský akcionář se k tomu přidá,\" uvedl ministr financí Andrej Babiš. Podle něj udělá stát vše proto, aby dopravce pomohl zachránit.

Vedení mateřského Českého Aeroholdingu hovoří o finanční injekci ve výši zhruba 20 milionů dolarů (440 milionů Kč), kterou budou ČSA potřebovat během následujících šesti měsíců. Po navýšení kapitálu a po snížení provozních nákladů, které je součástí restrukturalizačního plánu, by měl dopravce hospodařit s vyrovnaným výsledkem.

Propouštění ve společnosti má postihnout 77 pilotů, 172 palubních průvodčích a 66 technicko-hospodářských pracovníků. ČSA, které loni prodělaly téměř miliardu korun, nyní zaměstnávají 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a skoro 270 pracovníků v administrativě.

Korejský dopravce má v ČSA 44procentní podíl, stát drží prostřednictvím Českého Aeroholdingu necelých 54 procent a 2,26 procenta má Česká Pojišťovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK