Senát schválil novelu o daních z příjmů,jež zvyšuje slevu na dítě

23.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Senát schválil nejtěsnější většinou novelu o daních z příjmů, která zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě a navrací slevu na dani pracujícím důchodcům. Norma také změní zdanění investičních fondů, i když senátní hospodářský výbor doporučil zachovat jeho současnou úroveň. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela dále obnovuje zdanění důchodu těm důchodcům, kteří si prací, podnikáním nebo pronájmem přivydělají ročně víc než 840.000 korun. Současně s tím omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Týká se to paušálů ve výši 60 i 80 procent.

Vláda navrhla upravit zdanění investičních fondů tak, aby investice prováděné prostřednictvím investičních fondů měly z pozice investora srovnatelné daňové zatížení s investicemi prováděnými individuálně, tedy 19 procent. U vybraných typů investičních fondů, například fondů rizikového kapitálu, má zdanění sníženou pětiprocentní sazbou.

Asociace pro kapitálový trh před tímto krokem varovala, stejně jako někteří senátoři. V případě schválení změny by se podle asociace významná část fondů kvalifikovaných investorů s objemem aktiv přesahujících 70 miliard Kč přesunula do zahraničí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK