Růst britské ekonomiky zpomalil na 0,7 procenta

24.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. října (ČTK) - Tempo růstu britské ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle očekávání zpomalilo kvůli slabšímu růstu v sektoru služeb a nejslabší expanzi zpracovatelského sektoru za 18 měsíců. Hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl o 0,7 procenta po zvýšení o 0,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou dnes zveřejnil britský statistický úřad.

Údaje jsou v souladu s očekáváním analytiků. Meziročně ekonomika zpomalila na tři procenta z 3,2 procenta za duben až červen.

Navzdory zpomalení by podle agentury Reuters Británie měla být nejrychleji rostoucí vyspělou ekonomikou v letošním roce. Zpomalení většina ekonomů očekávala a jen několik málo se jich domnívalo, že tempo růstu ze druhého čtvrtletí, které bylo nejvyšší od třetího čtvrtletí 2013, je udržitelné.

Nejvýrazněji zpomalil růst v sektoru služeb, a to na 0,7 procenta z 1,1 procenta v předchozích třech měsících. Sektor služeb má na celkovém ekonomickém výkonu země podíl více než tři čtvrtiny. Produkce zpracovatelského sektoru stoupla o 0,4 procenta po zvýšení o 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí a rostla nejpomaleji od prvního čtvrtletí 2013.

Kvůli nízkým inflačním tlakům a rostoucím rizikům plynoucím ze slabého růstu v eurozóně je většina členů měnového výboru britské centrální banky proti zvyšování úroků ze současného rekordního minima 0,5 procenta. Bank of England tento týden uvedla, že očekává ve třetím čtvrtletí růst ekonomiky o 0,9 procenta. Odhad banky však již počítá s konečným růstem, tedy po revizi, který obvykle bývá o něco vyšší než předběžný odhad.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávají v posledních třech čtvrtletích letošního roku zvýšení HDP o 0,6 procenta. Stejným tempem má ekonomika růst také ve všech čtvrtletích příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK