Stávka v ČSA nebude, odbory se dohodly s vedením na kompromisu

24.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Ohlášená stávka v Českých aeroliniích příští čtvrtek se neuskuteční. Odbory se dnes dohodly s vedením společnosti na kompromisním řešení. Zástupci odborů upustí od chystaných protestů a zruší současnou stávkovou pohotovost, management se pak zavázal \"snížit dopad na aktuální propouštění\" v Českých aeroliniích, uvedly v tiskové zprávě ČSA.

Podle předsedy představenstva Českých aerolinií Jozefa Sinčáka jsou vítězem této dohody cestující. Základní parametry restrukturalizačního plánu, který předpokládá masivní propouštění a snižování platů zaměstnancům ale tato dohoda nemění, dodal šéf mateřského Českého Aeroholdnigu Václav Řehoř.

Přesto jsou s vítězstvím spokojené i odbory. \"Dosažený výsledek nelze interpretovat jako vítězství či porážku ani jedné ze stran. Jsem rád, že převládla fakta, věcná jednání a odpovědnost za budoucnost firmy nad emocemi,\" řekl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Letušky a stevardi chystali stávku na čtvrtek 30. října. Chtěli se tak bránit proti avizovanému propouštění, které má postihnout 170 ze zhruba 400 palubních průvodčích. Kromě nich má o místo přijít na sedm desítek pilotů a přes 60 zaměstnanců v administrativě. První výpovědi už vedení začalo rozdávat od konce minulého týdne.

ČSA nyní zaměstnávají zhruba 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a asi 270 pracovníků v administrativě. V roce 2011 dopravce podle výroční zprávy zaměstnával bezmála 1500 lidí, z toho 292 pilotů a 613 letušek a stevardů. Rok předtím zaměstnával přes 2000 lidí, z toho 415 pilotů a 752 palubních průvodčích. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK