Ceny ropy obnovily pokles, sráží je vysoká těžba a pokles akcií

24.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes po čtvrtečním vzestupu znovu oslabily a severomořská ropa Brent se vrátila pod 86 dolarů za barel. Trh podkopaly zprávy o silné těžbě u některých členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a pokles globálních akcií pod vlivem prvního případu výskytu eboly v New Yorku.

Brent kolem 15:30 SELČ ztrácel 90 centů na zhruba 85,90 USD za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o jeden dolar na 81,10 USD. Proti konci minulého týdne je ropa Brent mírně levnější a WTI ztrácí asi dolar a půl.

Ve čtvrtek získal Brent zhruba dva dolary na barel po zprávách, že Saúdská Arábie sice zvýšila v září těžbu, ale omezila dodávky a část produkce převedla do zásob. Podle analytiků ale trh na tyto údaje reagoval neodůvodněně silně.

\"Jestliže Saúdská Arábie pouští na trh méně ropy a přitom jí těží více, naznačuje to slabší poptávku,\" řekl agentuře Reuters analytik Commerzbank Carsten Fritsch. \"To lze jen stěží interpretovat jako argument ve prospěch růstu cen ropy,\" dodal. Rijád dává v poslední době najevo, že mu výrazný pokles cen z minulých měsíců nevadí a že je připraven zachovat vysokou úroveň dodávek, aby nepřišel o podíl na trhu.

Trh dnes oslabily zprávy o růstu těžby v Iráku a relativně vysoké produkci v Libyi, zmítané vnitřními střety. Podkopává je i pokles akcií v Evropě a v USA. Mezi investory na akciových trzích se zvýšily obavy z šíření eboly poté, co se jí nakazil lékař v New Yorku, který po příletu ze západní Afriky jezdil metrem a taxíkem a chodil do veřejně přístupných zařízení.

Ropu nadále oslabují signály zpomalování ekonomického růstu v Číně a stagnace v eurouzóně. Propad cen se zrychlil poté, co hlavní členové OPEC signalizovali, že na zasedání ministrů členských zemí na konci listopadu nelze čekat žádný zásah v podobě omezení produkce.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 85,90 86,83 New York - Nymex WTI prosinec 81,10 82,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK