Akcie na pražské burze v týdnu stouply o 2,5 procenta na 950 bodů

24.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden stouply o 2,5 procenta na 950,2 bodu. Největší růst zaznamenaly akcie bankovní skupiny Erste Group, největší pokles vykázaly opět akcie těžební firmy NWR. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí týden akcie ztratily 2,6 procenta, když minulý čtvrtek byly nejslabší od července 2013.

\"Předposlední říjnový týden se nesl na vlně výsledkové sezony. Vzpruhou pro trhy byla i průmyslová data z eurozóny, která v souhrnu byla lepší než očekávání především díky Německu. Celkově se na trhu po celý týden udržela relativně pozitivní nálada, která pomohla korigovat propad z předešlého týdne. Domácí index PX následoval svoje západní sousedy,\" popsal vývoj analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií vedle akcií O2 CR, které byly ovlivněny obchodováním bez dividendy, byla opětovně NWR. Firma přišla o 8,3 procenta na 0,55 Kč. V uplynulém týdnu se u NWR neobjevily výraznější informace kromě zvýšení poplatků za těžbu hnědého uhlí, které by však na titul neměly dopadnout.

Největší růst zaznamenaly akcie Erste Group, které posílily o 6,5 procenta na 516 Kč. Banka technicky koriguje předešlý propad, který mohl souviset s aktuálními zátěžovými testy evropského bankovního sektoru. V těchto testech, jejichž výsledky budou zveřejněny v neděli, by Erste Group neměla být podle Vaníčka zasažena.

Poslední říjnový týden bude pro domácí trh zkrácený úterním státním svátkem. Investoři se ze začátku týdne zaměří na výsledky zátěžových testů evropského bankovního systému. \"Očekáváme, že efekt na samotné obchodování s celým sektorem by měl být omezený,\" uvedl Vaníček. V polovině týdne přijde zasedání americké centrální banky Fed, které může přinést výraznější změnu nálady. \"Domníváme se, že pouhé zopakování stávající rétoriky bude pro trhy nedostačující a může se dostavit prodejní tlak,\" uzavřel analytik.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK