Euro před zveřejněním výsledků bankovních testů zpevňuje

24.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. října (ČTK) - Euro na konci týdne zpevňuje. Investoři zpětnými nákupy evropské měny likvidují pozice na pokles jejího kurzu k dolaru v opatrnosti před nedělní zprávou o výsledcích zátěžových testů evropských bank.

Euro ke konci odpoledne přidávalo téměř 0,2 procenta na 1,2665 USD, a oživilo tak ze čtvrtečního dvoutýdenního minima. Dolar vůči japonskému jenu klesl o 0,10 procenta na 108,12 JPY a jeho index vůči koši šesti měn oslabil stejným tempem. Za celý týden ale dolarový index získává 0,75 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) zveřejní v neděli výsledky zátěžových testů 130 bank v eurozóně. Zdroje agentur Bloomberg a Reuters uvedly, že testy založenými na situaci na konci minulého roku neprošlo 25 bank a z toho desítka z nich si bude muset doplnit kapitál.

\"Jsou to v této chvíli všechno jenom spekulace, které naznačují, že to nebude tak negativní, jak se čekalo,\" řekla agentuře Reuters Cammilla Suttonová z torontské Scotiabank.

Dolar během dne oslaboval výrazněji kvůli obavám z dalšího šíření eboly v USA, později ale tento faktor vyprchal. Investoři se nyní zaměřují na nadcházející zasedání americké centrální banky (Fed), která by na něm měla ukončit program nákupů dluhopisů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK