Banka Lloyds potvrdila, že zruší 9000 míst a uzavře 150 poboček

28.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. října (ČTK) - Britská bankovní skupina Lloyds Banking Group plánuje v příštích třech letech propustit 9000 zaměstnanců a zrušit zhruba 150 poboček, aby snížila náklady. Lloyds, která je největší britskou banka pro občany a drobné podnikatele, to oznámila zároveň s výsledky za třetí čtvrtletí. Banka v něm dala stranou dalších 900 milionů liber (31,6 miliardy Kč) na náhrady klientům za prodej nevhodných pojišťovacích produktů.

O možném propouštění se spekulovalo již minulý týden. Plánovaná restrukturalizace souvisí s větším zájmem lidí o online bankovnictví a s automatizací některých služeb, které banka dosud zajišťovala na přepážkách. Banka měla podle své pololetní zprávy k 30. červnu zhruba 90.000 zaměstnanců na plný úvazek. 150 poboček, které hodlá zrušit, tvoří zhruba šest procent celé sítě.

Lloyds již v uplynulých letech zrušila 30.000 pracovních míst poté, co do ní britská vláda v době finanční krize napumpovala 20,5 miliardy liber. Vláda tak v Lloyds získala podíl 38,7 procenta. Část akcií již ale prodala, takže nyní vlastní pouze čtvrtinu této banky.

Skandál kolem nevhodných pojišťovacích produktů stál zatím banku zhruba 11 miliard liber. Celkové čtvrtletní výsledky ale nevyznívají špatně, podotkl list Financial Times. Zisk před zdaněním za tři měsíce do konce září činil 751 milionů liber. Loni ve stejném období byla firma ve ztrátě. Základní zisk Lloyds stoupl o 41 procent na 2,2 miliardy liber, protože skupině prudce klesly ztráty ze špatných úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK