Cemex potvrdil, že převezme české provozy výrobce cementu Holcim

30.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Monterrey (Mexiko) 30. října (ČTK) - Výrobce stavebnin Cemex od začátku příštího roku převezme cementárnu a další provozy švýcarského výrobce cementu Holcim v České republice. Oznámila to mexická firma, která tak potvrdila dřívější plány. Převod, který je součástí širší transakce v Evropě, v březnu schválil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Mexická firma se jím stane druhou nejsilnější skupinou na trhu v Česku, uvedl Cemex v dnešním sdělení.

Transakce se týká jedné cementárny, pěti provozoven na výrobu kameniva a 16 betonáren. Cemex příslušnou dohodu s Holcimem podepsal v úterý. Provozy, které představují veškerá aktiva Holcimu v tuzemsku, Mexičané od švýcarské firmy převezmou s účinnosti o ledna 2015.

Převod je součástí rozsáhlejší transakce v Evropě, o které mexická firma informovala loni v srpnu.

Ve Španělsku Cemex v jejím rámci od Holcimu převezme cementárnu a další jeden provoz. Holcim, který hodlá vytvořit globálního cementářského giganta s francouzským konkurentem Lafarge, mezitím podle agentury Reuters oznámil, že už dál neplánuje vytvořit s Cemexem společný podnik v této zemi, protože se změnila strategická situace v odvětví.

V Německu Cemex Holcimu naopak některé operace prodá. V tomto případě jde o cementárnu, 79 betonáren a další více než dvě desítky provozů na západě země.

Cemex v rámci této výměny majetku v Evropě Holcimu zaplatí 45 milionů eur (1,2 miliardy Kč), oznámila mexická firma. Od transakce si slibuje, že zlepší její provozní zisk EBITDA, a to v rozpětí mezi 20 až 30 miliony dolarů ročně.

Cemex dodává své výrobky zákazníkům ve více než 50 zemích. V ČR podle svého webu nyní provozuje 60 betonáren, sedm štěrkoven, šest kamenolomů a cementovou mlýnici.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK