Německá inflace v říjnu nečekaně zpomalila na 0,7 procenta

30.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. října (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu v říjnu klesla na 0,7 procenta, a dostala se tak na nejnižší úroveň za pět měsíců. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Údaj o inflaci, který je harmonizovaný s metodikou výpočtu Evropské unie, přitom zaostal za odhady analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří očekávali hodnotu 0,9 procenta. Oproti září klesly spotřebitelské ceny v největší evropské ekonomice o 0,3 procenta.

Podle neharmonizovaných údajů se spotřebitelské ceny v Německu meziročně zvýšily o 0,8 procenta. Nejvíce je táhl sektor služeb, kde ceny podle předběžných údajů stouply o 1,7 procenta. Ceny energií ale naopak o 2,3 procenta klesly. Meziměsíčně spotřebitelské ceny celkově klesly o 0,3 procenta.

Statistický úřad by měl závěrečnou zprávu o říjnové inflaci zveřejnit 13. listopadu.

Dlouhodobě nízký růst spotřebitelských cen trápí i další státy eurozóny. V celé měnové unii inflace v září zpomalila meziroční růst na 0,3 procenta, což je nejnižší úroveň za skoro pět let. Evropský statistický úřad Eurostat zveřejní rychlý odhad říjnového vývoje inflace v eurozóně v pátek.

Nízká inflace byla jedním z důvodů, který přiměl ECB na počátku září snížit úrokové sazby na nová rekordní minima a začít dodávat do ekonomiky eurozóny nové peníze prostřednictvím nákupů cenných papírů od komerčních bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK