Rakouská Hypo Alpe bude \"špatnou bankou\" bez bankovní licence

30.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 30. října (ČTK) - Zestátněný rakouský finanční ústav Hypo Alpe Adria dnes přišel o bankovní licenci a bude dál pokračovat jen jako \"špatná banka\". Oznámil to dnes rakouský úřad pro bankovní dohled. Svou balkánskou divizi prodá Hypo Alpe Adria americké investiční firmě Advent, sdělila banka.

Odebráním licence ztratila Hypo Alpe právo na přijímání vkladů a bankovní investice. Úkolem takzvané \"špatné banky\" bude správa nedobytných aktiv banky v účetní hodnotě několika miliard eur a jejich postupná likvidace.

Rakouská vláda musela banku koncem roku 2009 zestátnit, aby zabránila jejímu zhroucení v důsledku světové finanční krize. Banka od té doby v rámci státní pomoci obdržela 5,5 miliardy eur (153 miliard Kč).

Evropská komise loni schválila plán restrukturalizace Hypo Alpe Adria, který počítá s další státní pomocí v částce 2,6 až 5,4 miliardy eur při likvidaci nedobytných aktiv této banky. Podmínila to tím, že banka do roku 2015 prodá své dceřiné společnosti na Balkáně.

Hypo Alpe se ve středu dohodla na prodeji balkánských poboček s firmou Advent a Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD), která je partnerem Adventu v této transakci. Dohodu ještě musí schválit oba kupující a rakouská vláda.

Výkonný šéf Hypo Alpe Alexander Picker už oznámil odchod z čela banky, zůstane ale šéfem holdingu, který zahrnuje balkánské pobočky. Hypo Alpe je má v pěti zemích oblasti, jejich celková aktiva dosahují 8,4 miliardy eur a mají 1,15 milionu zákazníků.

Rakouská vláda v březnu odmítla návrhy nechat banku zkrachovat. Na to by tvrdě doplatila spolková země Korutany, která Hypo Alpe poskytla záruky na vydané dluhopisy. Tím jí umožnila překotnou expanzi doma i v zahraničí, která ji nakonec dovedla na práh bankrotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK