Cena zlata se propadla na čtyřleté minimum, klesá i stříbro

31.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. října (ČTK) - Cena zlata dnes prudce klesla, a dostala se tak na nejnižší úroveň od července 2010. Dolů ji tlačí zejména silnější kurz amerického dolaru. Na čtyřleté minimum se propadla i cena stříbra. Zlato zlevnilo až o tři procenta na 1161,25 dolaru (téměř 26.000 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu).

 

Od začátku týdne cena žlutého kovu klesla o více než pět procent a je na cestě k nejprudšímu týdennímu propadu od loňského června. \"Zlato by mohlo pokračovat v poklesu k úrovni 1120 USD, pokud dolar ještě zpevní,\" uvedl analytik Carlo Alberto De Casa ze společnosti ActivTrades.

Dolar dnes vůči koši šesti hlavních světových měn vystoupil na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2010. Za jeho růstem stály nečekaně příznivé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států i překvapivé rozhodnutí japonské centrální banky přikročit k dalšímu uvolnění měnové politiky.

Silnější kurz dolaru zvyšuje ceny zlata i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což omezuje poptávku. Cena stříbra se dnes propadla až o čtyři procenta na 15,76 dolaru za troyskou unci. Dostala se tak nejníže od února 2010.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK