Akcie v USA díky rozhodnutí japonské centrální banky rostou

31.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne posilovaly a index Dow Jones stoupl během dopoledne na nový rekord. Akciový trh roste díky rozhodnutí japonské centrální banky posílit stimulační opatření.

V poledne místního času (17:00 SEČ) index Dow Jones stoupl o 0,9 procenta na 17.358 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o jedno procento na 2014 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,2 procenta na 4620 bodů.

Japonská centrální banka (BOJ) se rozhodla rozšířit svůj rozsáhlý program nákupu dluhopisů a dalších aktiv o další desítky miliard jenů ročně. Chce tak podpořit domácí ekonomiku, která se po letošním zvýšení prodejní daně nezvedá tak rychle, jak se očekávalo. Nečekané rozhodnutí BOJ přišlo několik dní poté, co centrální banka USA (Fed) ukončila svůj program nákupu dluhopisů.

Čtvrtletní výsledky hospodaření pomohly odpoledne k růstu akcií farmaceutické firmy Abbvie o 4,5 procenta. Prudce posílil výrobce speciálních kamer GoPro díky výhledu prodeje na čtvrté čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK