Japonský jen po zásahu centrální banky o další podpoře klesá

31.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. října (ČTK) - Japonský jen dnes oslabuje a k dolaru se propadl blízko nejnižší hodnoty za sedm let. Měnu stáhlo dolů nečekané rozhodnutí japonské centrální banky zavést další opatření na stimulaci ekonomického růstu.

Kolem 17:45 SEČ dolar vůči jenu přidával 2,4 procenta na 111,99 JPY, když během dne stoupl až na 112,47 JPY, nejvýše od konce prosince 2007. Euro k jenu vykazovalo růst o 1,8 procenta na 140,36 JPY, vůči dolaru však 0,6 procenta ztrácelo a nacházelo se na 1,2532 USD. Dolar ke koši šesti hlavních měn vystoupil na čtyřleté maximum 87,133 bodu.

Japonská centrální banka se rozhodla rozšířit svůj rozsáhlý program nákupů dluhopisů a dalších aktiv o další desítky miliard jenů ročně. Chce tak podpořit domácí ekonomiku, která se po letošním zvýšení prodejní daně nezvedá tak rychle, jak se očekávalo. Analytici tak agresivní uvolnění měnové politiky nečekali.

Měnová politika v Japonsku jde opačným směrem než ve Spojených státech, kde centrální banka (Fed) ukončila nákup dluhopisů. Fed rovněž naznačil, že by mohl začít zvyšovat úrokové sazby dříve, než se čeká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK