Nebankovní firmy poskytly letos klientům o 11 procent více peněz

03.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za letošní tři čtvrtletí poskytly klientům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu téměř 99 miliard korun. To je o 11 procent meziročně více. ČTK to dnes sdělila ČLFA, sdružující 46 firem.

 

\"Členové asociace zaznamenali ve všech oblastech nárůst, největší pak ve financování podnikatelských investic, které meziročně posílilo o 15 procent,\" uvedla předsedkyně představenstva asociace Jiřina Tapšíková. Podle ní tak pokračuje trend, který se projevuje od začátku roku v návaznosti na zlepšený výkon ekonomiky. \"Sektor financování firemních investic navíc těží z toho, že pro značnou část malých a středních podniků jsou stále obtížně dostupné klasické bankovní úvěry,\" dodala.

Z celkových 98,7 miliardy korun bylo 71,7 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 27 miliard na financování zboží a služeb pro domácnosti.

Zvýšený zájem o financování firemních investic se pozitivně odráží na celkových objemech leasingových obchodů, které v době recese výrazně ztrácely. Letos za první tři čtvrtletí uzavřeli členové ČLFA leasingové kontrakty za 28,75 miliardy korun, což je meziroční růst o 17,3 procenta. Podobně dynamický růst vykázaly podnikatelské úvěry. Členové asociace jejich prostřednictvím poskytli klientům 28 miliard korun, o 17,3 procenta meziročně více.

Daří se také factoringu, objem peněz poskytnutých členy ČLFA meziročně stoupl o 12,9 procenta na 16,6 miliardy korun.

Meziroční nárůst o 2,6 procenta zaznamenalo financování domácností, které členské firmy asociace uskutečňují prostřednictvím spotřebitelských úvěrů a v menší míře spotřebitelským leasingem. V rámci spotřebitelských úvěrů byl celkový objem obchodů rozložen mezi revolvingové úvěry (9,26 miliardy korun), osobní půjčky (8,26 miliardy) a financování v místě prodeje, tedy takzvaný splátkový prodej (8,04 miliardy Kč).

Členové ČLFA uzavřeli nejvíce kontraktů na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 45,31 miliardy korun, z toho 19,73 miliardy na nové osobní vozy. Prostřednictvím členů asociace tak bylo financováno 40 procent všech nových osobních aut prvně registrovaných v ČR v prvních devíti měsících. V porovnání s loňskem si domácnosti vzaly více půjček na nové vozy, naopak počet smluv na ojetiny klesl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK