Přetočení tachometru se nemusí vyplatit

04.11.2014 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Přetočené tachometry jsou nešvarem, který obtěžuje mnoho poctivých kupujících. V některých případech může být přetočení tachometru až trestným činem. Představme si rozhodnutí Nejvyššího soudu, který v nedávné době právě takový případ projednával.

Bohužel ne každý si může dovolit zakoupit nové vozidlo, a proto se budeme nadále setkávat s případy poškozených kupujících. Tentokrát se zaměříme na případ, kdy trestní soudy zasáhly do dané problematiky přetočených tachometrů důležitým rozhodnutím.

Přetočení tachometru na polovinu

Okresní soud ve Zlíně projednával trestněprávní případ a dospěl k závěru, že obviněný prodal v roce 2010 za částku 379.000,- Kč osobní motorové vozidlo Volkswagen Caravelle s deklarovaným počtem ujetých kilometrů 171.000. Obviněný tento prodej vozidla uskutečnil, přestože věděl, že stav ujetých kilometrů neodpovídá skutečnosti, jelikož předmětné vozidlo zakoupil se 340.000 ujetými kilometry, čímž kupujícímu způsobil škodu ve výši nejméně 159.000,- Kč.

Rozsudek a trest

Okresní soud ve Zlíně uznal obviněného vinným z přečinu podvodu a odsoudil jej k trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku, jehož výkon podmíněně odložil na zkušební dobu v trvání osmnácti měsíců. Jelikož obviněný nesouhlasil s tímto rozhodnutím, podal odvolání. Odvolání obviněného bylo jako nedůvodné zamítnuto. Obviněný tedy podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dovolání se odmítá

Nejvyšší soud po posouzení veškerých argumentů dovolání obviněného odmítnul. Nejvyšší soud v rámci odůvodnění svého rozhodnutí mimo jiné uvedl, že je nutné aplikovat zásadu generální prevence a trestně stíhat pachatele obdobné trestné činnosti přetáčení tachometrů, a to nejen z důvodu ochrany kupujících, avšak rovněž pro ochranu společnosti z hlediska provozování starých a nevyhovujících vozidel. Dále Nejvyšší soud uvedl: „Jestliže obviněný uvedeným způsobem zajistil, aby předmětné vozidlo vykazovalo v době prodeje stav tachometru s téměř polovičním počtem ujetých km, a získal tak na poškozeným vyplacené ceně o 159.000,- Kč více, než by mu náleželo, v přímém úmyslu naplnil znaky přečinu podvodu podle § 209 odst. 1, 3 tr. zákoníku. V důsledku toho, že jde za situace, kdy je za účelem navýšení kupní ceny motorového vozidla přetáčen stav jeho tachometru, o typicky podvodné jednání, není z uvedených hledisek potřebné jakkoliv vytvářet novou skutkovou podstatu. Je totiž třeba zdůraznit, že zásadním důvodem, proč k přetáčení tachometru dochází, je právě protiprávní navyšování kupní ceny.“ 

Kompletní znění citovaného rozsudku Nejvyššího soudu naleznete pod sp. zn.: 8 Tdo 728/2014 na jeho webových stránkách www.nsoud.cz. Každý případ je nutné chápat individuálně. Budete-li řešit obdobný případ, lze jedině doporučit před učiněným jakýkoliv podání, konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu.

Štítky:

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ