Státní podnik VOP CZ chce rozšířit svou vojenskou výrobu

03.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šenov u Nového Jičína (Novojičínsko) 3. listopadu (ČTK) - Státní podnik VOP CZ z Šenova u Nového Jičína chce rozšířit svou vojenskou výrobu. Bývalý Vojenský opravárenský podnik se kvůli nedostatku armádních zakázek v minulých letech transformoval a nyní 90 procent jeho zakázek tvoří výroba a opravy civilní techniky. Do budoucna by VOP CZ rád získal více armádních zakázek, což by pro podnik znamenalo rozšíření i přibírání zaměstnanců. ČTK to dnes řekl nový ředitel podniku Marek Špok, který minulý měsíc vystřídal dlouholetého šéfa podniku Adolfa Veřmiřovského.

\"Bych byl velmi rád, kdybychom se v časovém horizontu tří až pěti let dostali na padesátiprocentní podíl speciální výroby při zachování současných zakázek, které máme v civilní výrobě,\" řekl Špok. Počítá s tím, že podnik by hlavně pro vojenskou výrobu nabral minimálně sto lidí. \"Už teď máme nedostatek zaměstnanců a řešíme ho tím, že bereme zpátky do pracovního poměru bývalé zaměstnance, zkušené, kteří už jsou v důchodu, a zároveň s nimi trénujeme nové, mladé, kteří by pokračovali v tradici, jež tu je od roku 1946,\" řekl ředitel. VOP CZ má nyní zhruba 800 zaměstnanců.

Větší zaměření podniku na vojenskou výrobu souvisí s přehodnocením plánů ministerstva obrany na jeho prodej. \"Vím, že se ještě nedávno docela hodně mluvilo o prodeji podniku do soukromých rukou. Bylo to zejména kvůli nedostatku vojenských zakázek. To se však, především kvůli světové bezpečnostní situaci, mění. Myslím, že VOP má před sebou znovu rozvíjení vojenské výroby i oprav pro armádu,\" uvedl Špok. Podnik si podle něj musí zachovat kompetence pro odbornou vojenskou výrobu i opravy tak, aby byl i nadále kvalitním a spolehlivým partnerem pro armádu.

VOP CZ si hodně slibuje například od bezobslužného vozidla TAROS, které vyvíjejí jeho konstruktéři. Automatický robotický systém na podvozku 6x6 se uplatní zejména v armádě. Vůz napájený z akumulátorových baterií je určen pro podporu jednotek ve složitém operačním prostředí s vysokou mírou rizika. Pracovníci VOP CZ nyní testují prototyp verze V2.

\"Zúčastníme se tendru na výrobu vyprošťovacích vozů, hovoří se také o armádních plánech na dokoupení dalších pandurů nebo o modernizaci vozidel BVP, případně o jejich nahrazení novými vozy,\" řekl ředitel. Objem vojenských zakázek chce zvyšovat, ale civilní výrobu nesnižovat. \"Rozhodně jsme si řekli, že žádnou zakázku nebo zákazníka neodmítneme,\" řekl Špok. Prostory pro rozšiřování výroby podle něj podnik má, například v nedalekém areálu v novojičínské části Bludovice.

Bývalý Vojenský opravárenský podnik v minulosti dělal výrobu a opravy výhradně pro armádu. S úbytkem zakázek od armády po roce 1989 se ale postupně přeorientoval na civilní sektor. Nedávno například začal vyrábět vysokozdvižné vozíky pro německou společnost Linde Material Handling. V loňském roce dosáhl tržeb přibližně 1,2 miliardy korun, letos očekává obrat okolo miliardy. Ředitel Špok řekl, že v případě rozšíření vojenských zakázek by se v budoucnu obrat mohl pohybovat kolem dvou miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK