Vláda odložila návrh na uvolnění miliard z LČR a Budvaru

03.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Vláda odložila projednávání návrhu, který má umožnit v letošním roce státu získat ze státního podniku Lesy České republiky (LČR) a národního podniku Budějovický Budvar více než sedm miliard korun. Na tiskové konferenci po dnešní schůzi kabinetu to novinářům řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Novela zákona, kterou loni v červenci podepsal prezident Miloš Zeman, umožňuje státu čerpat peníze státních firem do svého rozpočtu.

Stát tak může získat až miliardy korun ročně. Dosavadní právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl v březnu na sněmu Agrární komory v Olomouci, že stát letos získá z Budvaru a LČR 7,2 miliardy korun. Podle zdroje ČTK státní rozpočet pro letošní rok s touto částkou skutečně počítá.

Budějovický Budvar zvýšil loni meziročně zisk o více než 46 procent na 325,836 milionu korun. Podle auditovaných výsledků tržby za prodej vlastních výrobků a služeb dosáhly 2,186 miliardy korun, byly tak o 87 milionů vyšší než v roce 2012. Výstav zaznamenal historické maximum - 1,423 milionu hektolitrů.

Podle říjnového vyjádření generálního ředitele LČR Daniela Szóráda by měl státnímu podniku letos stoupnout hrubý zisk z loňských 4,95 na zhruba 5,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK