Ředitelem odboru restrukturalizace ČNB se stal Radek Urban

03.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Ředitelem samostatného odboru restrukturalizace ČNB se stal od 1. listopadu bývalý náměstek ministra financí Radek Urban (49). ČNB o tom informovala v tiskové zprávě. Server iHNED.cz informoval, že nový odbor by měl svou činností předejít případnému krachu velkých tuzemských bank a hlídat jejich činnost.

Čtyři největší banky, Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, UniCredit Bank, budou muset podle serveru pro ČNB vypracovat svoji strategii pro případ, že by se dostaly do existenčních potíží. Centrální banka tyto plány musí schválit a jednou za rok je bude přezkoumávat, uvedl server.

Nový odbor by měl také podle informací iHNED.cz zamezit krachu takových bank, jejichž pád by uvedl českou ekonomiku do vážných potíží. Podle testů ČNB ovšem bankám nyní žádní potíže nehrozí.

Urban byl v letech 1990 až 2001 byl zaměstnán ve Státní bance československé, resp. České národní bance. Poté působil v České spořitelně jako ředitel úseku. V Investiční společnosti České spořitelny byl generálním ředitelem. Do března roku 2014 zastával pozici náměstka ministra financí a od dubna 2014 je poradcem na ministerstvu financí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK