Asociace: Nové ceny povinného ručení jsou letos vyšší o sedm pct

04.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Nové ceny povinného ručení jsou letos proti loňsku vyšší o sedm procent. Nejvíce si připlatili rizikoví mladí řidiči do 30 let, a to až o pětinu. Zdražení se naopak pouze omezeně dotklo firemních vozidel a flotil, kde jsou ceny pojištění fixované i na několik let dopředu. Novináře o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven.

Povinné ručení po letech konečně mírně oživuje, uvedl výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora. Přestože předpis pojistného po sedmi letech vzrostl a zvýšily se i sazby povinného ručení, zvýšené příjmy podle něj stále zdaleka nepokryjí náklady spojené s novou legislativou, zejména s novým občanským zákoníkem. Ztráta povinného ručení proto letos dosáhne nového rekordu, dodal.

Vyšší sazby již zaznamenala většina motoristů. Zdražování bude postupné a zdražení pojistek kvůli růstu nákladů povinného ručení lze podle Síkory očekávat i v dalších letech. Pojišťovny na povinném ručení letos vyberou asi 900 milionů Kč, meziročně o 4,6 procenta více.

Průměrná škoda na zdraví dosáhla v důsledku nového občanského zákoníku 600.000 Kč, což je o polovinu více než v roce 2013. \"Nárůsty ale rozhodně nejsou konečné, neboť stabilizace soudních rozhodnutí nastane nejdříve v řádu několika let,\" upozornil Síkora. Od začátku roku je z vybraného pojistného hrazen také tříprocentní odvod do Fondu zábrany škod, kam pojišťovny do konce roku pošlou zhruba 550 milionů korun.

\"Současná úroveň zdražování povinného ručení pokrývá pouze odvod do Fondu zábrany škod. Výrazný nárůst škod na zdraví v souvislosti s novým občanským zákoníkem zřejmě prohloubí ztrátu na povinném ručení až na 12 procent,\" doplnil výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec. \"Ceny povinného ručení klesly během šesti let postupně až na samotné dno, lze tedy očekávat, že i opětovný růst pojistného na adekvátní úroveň bude trvat několik let. S jistotou lze proto říci, že se motoristé budou muset připravit na vyšší ceny i v následujících letech,\" podotkl.

Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií. Srovnání produktů pojišťoven je tak obtížné.

fd rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK