Česká ekonomika letos podle prognózy EK poroste o 2,5 procenta

04.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká ekonomika podle dnes zveřejněné podzimní prognózy Evropské komise letos poroste o 2,5 procenta. Pro roky 2015 a 2016 komise předpokládá růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,7 procenta. Deficit veřejných financí by měl podle komise zůstat bezpečně pod třemi procenty, letos na úrovni 1,4 procenta, v příštím roce 2,1 procenta a v roce 2016 1,7 procenta. Ekonomická obnova Česka podle komise posiluje a rozšiřuje se především díky investicím a domácí spotřebě.

Evropská komise je tak v odhadu letošního českého růstu nepatrně optimističtější než české ministerstvo financí. To v říjnu odhad českého růstu zhoršilo z letního předpokladu 2,7 procenta na aktuální hodnotu 2,4 procenta. V roce 2016 i 2017 by ekonomika podle odhadů českého ministerstva měla růst o 2,5 procenta. Deficit české ministerstvo financí letos odhaduje na 1,5 procenta HDP, příští rok na 2,4 procenta.

Aktuální prognóza komise je také příznivější než její poslední odhad z května letošního roku. Tehdy české ekonomice evropští odborníci přisuzovali letos růst o rovná dvě procenta při deficitu na úrovni 1,9 procenta.

Komise dnes v kapitole podzimní prognózy věnované ČR zdůraznila význam posilující domácí poptávky, růst investiční aktivity a pozitivní význam exportu. Obnova ekonomiky bude letos na základě dat zřejmě pokračovat přes zpomalení některých významných obchodních partnerů země a trvající geopolitické napětí.

Domácí poptávka bude podle prognózy v příštích letech nadále posilovat v důsledku zlepšení situace na trhu práce a snížením daňové zátěže. Míru nezaměstnanosti v ČR materiál letos uvádí na úrovni 6,3 procenta, v příštích dvou letech vždy o desetinu procenta méně.

Zvýšení deficitu na letošních předpokládaných 1,4 procenta je podle komise způsobeno zvýšenou vládní spotřebou a posílením veřejných investic po několika letech jejich poklesu. Ty by měly být navíc podpořeny vyšším čerpáním evropských fondů. Ještě vyšší schodek v roce 2015 bude podle komise kromě zvyšování mezd ve veřejném sektoru a změnami v úrovni daně z přidané hodnoty u některých produktů ovlivněn také jednorázovými vojenskými výdaji v souvislosti s pronájmem stíhacích letounů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK