Novela zákona o DPH namířená proti únikům je před schvalováním

04.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Poslanci dnes propustili do třetího čtení novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která má především pomoci státu bojovat s daňovými úniky na DPH. Zavádí například evidenci údajů z daňových dokladů a upravuje přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge. Rozpočtový výbor doporučil zařadit do nově vzniklé desetiprocentní sazby DPH i potraviny pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Poslanci by tento návrh i celou novelu zákona mohli schvalovat už v pátek.

Pozměňovací návrh týkající se lidí s celiakií a fenylketonurií, kteří musí držet zvláštní dietu, vznesl v rozpočtovém výboru poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Poukazoval na to, že pro lidi trpící uvedenými nemocemi jsou tyto potraviny jedinou možností léčby a například bezlepkový chleba je v průměru o 100 až 150 procent dražší než normální. Ministr financí Andrej Babiš řekl, že ministerstvo s tímto návrhem i dalšími návrhy z výboru souhlasí.

Obdobný návrh vznesli poslanci ANO Radka Maxová a Miloslav Janulík. Do desetiprocentní sazby chtějí zařadit potraviny pro zvláštní lékařské účely určené lidem s vrozenými metabolickými poruchami, těžkou potravinovou alergií a obdobným onemocněním spojeným s výživou. Státní rozpočet by to podle nich připravilo asi o 25 milionů korun.

Kontrolní výkaz s údaji z daňových dokladů budou muset podle normy posílat plátci DPH finančním úřadům od přespříštího roku. Náklady plátců DPH ohledně zavedení hlášení se budou podle vlády pohybovat zhruba do 1,37 miliardy korun. Babiš řekl, že na Slovensku se za rok a půl vybralo díky kontrolním hlášením o 800 milionů eur (asi 22 miliard korun) víc. Podotkl, že ještě nejde o tzv. chorvatský model elektronické evidence tržeb.

Občanští demokraté však navrhli, aby kontrolní hlášení podávali jen ti podnikatelé, kteří v daném měsíci překročili obrat jednoho milionu korun. Podle předsedy ODS Petra Fialy tím chtějí ochránit především drobné živnostníky. Fiala také předložil návrh na snížení dolní sazby DPH z nynějších 15 procent na deset procent.

Novela ponechává limit pro povinnou registraci k dani na současném jednom milionu korun, ačkoli se podle platného zákona měl od příštího roku snížit na 750.000 Kč. Vláda argumentuje například hrozícím zvýšením administrativy.

Novela rovněž rozšiřuje režim přenesení daňové povinnosti, tzv. reverse charge, i na další komodity. Je založen na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům. Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově například na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin.

Babiš podotkl, že jen na tzv. karuselových podvodech přišel stát v letech 2009 až 2013 o 70 miliard korun. Řekl také, že pokud to rozpočet dovolí a podaří se prosadit opatření proti únikům, mohla by se nynější snížená sazba DPH vrátit z 15 na deset procent. \"Nejdřív vybrat, potom snížit,\" popsal to. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlásil, že se zhoršuje účinnost výběru DPH, protože její výběr roste pomaleji než tržby.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK