Air Bank vykázala ke konci září po loňské ztrátě zisk 155 milionů

06.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Air Bank, která vstoupila na český bankovní trh v listopadu 2011, vytvořila za tři letošní čtvrtletí čistý zisk přes 155 milionů korun. Ve stejném období loni hospodařila se ztrátou více než 66 milionů korun. Banka o tom dnes informovala ČTK. Air Bank letos poprvé očekává zisk i za celý rok.

\"Důležitým milníkem pro nás byl úspěšný start spotřebitelských úvěrů před dvěma lety, které jsou dnes tahounem růstu výnosů banky. Celkově se nám ale od začátku daří lépe, než jsme čekali, a to ve všech podstatných parametrech,\" uvedl finanční ředitel banky Pavel Pfauser.

Celková bilanční suma banky vzrostla meziročně o 21 procent na 58,2 miliardy korun. Objem vkladů vzrostl o 18 procent na 52,3 miliardy Kč a výše úvěrového portfolia o 29 procent na 25,5 miliardy Kč.

Z úvěrů rostly nejrychleji spotřebitelské úvěry. Jejich celkový objem vzrostl meziročně o 142 procent na 4,6 miliardy korun.

Počet klientů banky se ke konci září meziročně zvýšil o 58 procent na téměř 295.000 tisíc. Počet poboček banka meziročně zvýšila o tři na 24 a počet bankomatů o šest na 52.

Nové menší banky začaly na tuzemském trhu poskytovat služby v průběhu roku 2011. Vedle Air Bank to jsou internetová Zuno Bank, která zahájila činnost v červenci 2011, a Equa Bank, jež vznikla v červnu 2011 z Banco Popolare. Lákají klienty především na vedení účtu zdarma, lepší služby, transparentnost a výhodné úročení spořicích účtů. Přecházejí k nim hlavně klienti velkých bank.

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května 2011. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK