OPEC: Světová spotřeba energie do roku 2040 stoupne o 60 procent

06.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 6. listopadu (ČTK) - Spotřeba energií stoupne na celém světě do roku 2040 o 60 procent. Vyplývá to z odhadů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ústup prý čeká ropu, která je v současnosti hlavním energetickým zdrojem. Dorovnávat to bude nástup zemního plynu a okrajověji i energie z obnovitelných zdrojů, uvedlo dvanáctičlenné uskupení podle agentury AFP v dnešním výročním výhledu.

 

Pokud jde o jednotlivé zdroje energie, ropa bude podle odhadů OPEC pokrývat 24,3 procenta globální poptávky po primárních energiích ze současných skoro 32 procent. Těžba se přitom během následujícího zhruba čtvrt století zvýší jen nepatrně, z dnešních 91 milionů barelů denně na 99,6 milionu v roce 2040.

Těžba plynu se naopak více než zdvojnásobí, především v důsledku těžby plynu z břidličných hornin. OPEC odhaduje, že v roce 2040 tak produkce plynu dosáhne 110,9 milionu barelů ropného ekvivalentu denně. Celkově bude plyn zajišťovat 27 procent poptávky po energiích. V roce 2010 činil jeho podíl 21,5 procenta.

Slibnou budoucnost má prý před sebou uhlí. Podle OPEC by v roce 2040 mělo být hlavním zdrojem energií s podílem 27,1 procenta. Těžba podle odhadů OPEC dosáhne 111,2 milionu barelů ropného ekvivalentu denně ze 72,4 milionu barelů v roce 2010.

Jaderná energie se bude na celkové spotřebě podílet zhruba z 5,7 procenta. Výroba energie z jádra se přitom zvýší o 60 procent. Stejný nárůst produkce OPEC předpovídá i u vodní energie a biomasy. Jejich podíl tak dosáhne 2,4 procenta, respektive 9,4 procenta.

Pokud jde o ceny ropy, které v posledních čtyřech měsících klesly nejníže za téměř čtyři roky, je OPEC \"znepokojena, ale nepanikaří\". Podle generálního tajemníka Abdalláha Badrího není žádný zásadní důvod pro to, aby se ceny propadly tak prudce, jak se to stalo v poslední době, sdělil šéf OPEC na konferenci ke studii World Oil Outlook. Pro následující roky počítá OPEC s cenou kolem 110 dolarů za barel. Střednědobou prognózu tak kartel i přes nedávný propad cen nezměnil, podotkla agentura DPA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK